Művelődési Központ és Városi Galéria - Csongrád

Amatőr csoportok

CSONGRÁDI SZÍNTÁRSULAT

A Csongrádi Színtársulat 2010. decemberében alakult újjá Ferentzi Katalin vezetésével, aki egyben a darabok rendezője is. Első színdarabjukat 2011-ben mutatták be, Kukás guru címmel. A két felvonásos bohózatnak nagy sikere volt, a közönség azóta is szívesen jön az újabb előadásokra. A társulat repertoárján szerepelnek komédiák, zenés darabok, klasszikus prózai művek, musical, ünnepi és emlékműsorok - Kultúra Napja, 56-os emlékműsor -, jótékonysági rendezvények, kiállításmegnyitók és egyéb aktualitások. A szereplők életkora 7 évestől 70-ig terjed, minden korosztály megtalálható, de zömében dolgozó emberekből áll. Állandó zenészek is csatlakoztak a csoporthoz, illetve az aktuális daraboktól függően táncosok, énekesek is kapnak meghívást egy-egy produkcióhoz. Országos minősítő versenyen ezüst minősítést szerzett a csapat, amelyre Illés Péter, a társulat tagja írt színdarabot. Legutóbbi zenés komédiájukkal, az Egy csók, és más semmi című operettel nagyon sok helyre kapott meghívást a társulat, határon túli magyarokhoz is eljutottak, ahol mindig különleges élmény játszani, és ahova mindig visszavárják a csongrádiakat. A társulat tagjai méltán lehetnek büszkék a Csongrád Megyei Közgyűlés határozatára, mely művészeti tevékenységük elismeréseként a "Csongrád Megye Közművelődéséért Díj"-ban részesítette a 2016. március 15-i ünnep alkalmából a Csongrádi Színtársulatot.
Próbaidőpont: kedd, csütörtök 17 órától
Vezetőjük: Ferentzi Katalin

 

STÉHLIK LAJOS KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖR

Stéhlik Lajos festőművész (1907-1997., mesterei: Kisfaludi Strobl Zsigmond, Benkhard Ágost, Glatz Oszkár) tevékenysége szorosan kapcsolódik Csongrád városához. Rajztanárként dolgozott, 1950-től vezette a helyi képzőművészeti szakkört és a Csongrádi Alkotóműhelyt. A csongrádi Tisza és az ártéri erdők festője. Tájképei a tájjal való bensőséges viszonyának vallomásai.
Az Ő szellemi örökségét viszi tovább a Képzőművészeti Kör, mely 2003-ban indult újra a Művelődési Központban. Kiállításaik, nyári táboraik méltán népszerűek a csongrádi közönség körében.
Alkotóműhely: minden pénteken 16 órától
Vezető: Posta Piroska 

 

HAGYOMÁNYŐRZŐ KÉZIMUNKA SZAKKÖR

A kézimunka szakkör tagjai a horgolás, a hímzés, a keresztszemes hímzés és a gobelin mesterei. Lakásdekorációik, változatos karácsonyi és húsvéti díszítő- és ajándéktárgyaik emelik az otthonok meghittségét, hangulatát. Szoros kapcsolatot tartanak fenn a környező települések hasonló műhelyeivel, így évente több alkalommal is részt vesznek kiállításokon.
Foglalkozás: minden pénteken 15-17 óráig
Vezető: Kádár Lászlóné

 

LÁSZLÓ IMRE NÉPDAL ÉS NÓTA BARÁTI KÖR

2002 óta működik a több, mint 30 fős közösség a Művelődési Központ csoportjaként. A számos népdal és nóta folyamatos repertoáron tartása mellett feladatuknak tartják László Imre emlékének és életművének ápolását. Évenkénti nagy rendezvényükön, a László Imre esten, más települések hasonló csoportjait látják vendégül. Kiállításmegnyitók, boros rendezvények rendszeres fellépői.
Összejövetel: minden páratlan hét keddjén 17-19 óráig
Csoportvezető: Fodorné Nagy Anna

 

RÖPÜLJ PÁVA KÖR

1970-ben hatalmas siker volt a Magyar Televízió – akkor még mindössze egyetlen – programján a Röpülj Páva vetélkedő, melynek nyomán a következő években országszerte pávakörök alakultak, melyekből sok – még ha más néven is – a mai napig működik. Ilyen a csongrádi együttes is, akik 1971 óta 20-25 fős tagságukkal éltetik, és másokkal is megszerettetik a népdaléneklést. Szoros kapcsolatot tartanak fenn Csanytelek, Szentes, Szegvár Pávaköreivel.
Összejövetel: minden páros hét keddjén 17-19 óráig
Csoportvezető: Fodorné Nagy Anna

 

CSONGRÁDI VERSMONDÓK KÖRE

Alkalmanként találkoznak, főként fellépések előtt jönnek össze intézményünkben.

 

CSONGRÁDI KERTBARÁT KÖR

Havi klubfoglalkozásuk mellett előadásokkal, kirándulásokkal segítik a tagokat. Lelkesen vesznek részt borászati, szakmai jellegű rendezvényeken.
Összejövetel: Minden hónap 3. szerdáján 16 órától
Csoportvezető: Vargha Andrásné

 

DALMA DANCE CLUB - táncoktatás gyermekeknek

Összejövetel minden hónap második hétfőjén 15.30 - 17:15 óráig - Fsz. Konferenciaterem

Vezető: Győrfi Dalma, Árvai Anett

KEREKÍTŐ - zenés játékok, mondókák gyermekeknek

Foglalkozás minden kedden 10-11 óráig - Fsz. Konferenciaterem

Vezető: Makra András

VÁROSI NYUGDÍJAS KLUB

Összejövetel minden hónap második hétfőjén 14.00 - 15.30 óráig - Fsz. Konferenciaterem

Vezető: Czibulyáné Nagy Katalin

EGYETÉRTÉS NYUGDÍJAS KLUB

Összejövetel minden hónap második csütörtökén 16.00 órától - Fsz. Konferenciaterem vagy I. emelet 8-as terem

Vezető: Sebő László

PEDEGÓGUS NYUGDÍJAS KLUB

Összejövetel kéthetente csütörtökön 16.00 órától - I. emelet 8-as terem

Vezető: Diószegi Franciska

Hírek

Állásajánlat | Takarító!

Állásajánlat | Művelődés szervező!

Adventi programok

Mikulásház megnyitó

László Imre emléknap

Projekt833 alkotótábor zárókiállítás

Megemlékezés - Aradi vértanúk

Borfesztivál

Mandala műhely

Rúzsa Magdi koncert