Művelődési Központ és Városi Galéria - Csongrád

Történelmi áttekintés

A Városi Galéria bemutatása

Tizenhat éve működünk szakmailag önállóan, szervezetileg pedig a Művelődési Központhoz kapcsolódva.

Feladataink alapvetően három meghatározó összetevőből állnak:

  1. Időszaki kiállítások rendezése.
  2. PIROSKA JÁNOS (1894-1987) festőművész (akvarell) gyűjteményének állandó bemutatása.
  3. A közel 220 darabos kortárs képzőművészeti gyűjtemény gondozása, bővítése és időszaki bemutatása.

1975 és 1989 között a kiállítótér a Művelődési Központ épületében volt, majd 1990-től 1994-ig az Alkotóház és Galéria szervezeti keretében működött tovább az egykori Pártház épületében. 1994-től Városi Galéria néven újra a Művelődési Központ részeként folytatta kiállítási tevékenységét. Számos tárlatot rendeztünk, amelynek színvonala és híre ma is él sokak emlékezetében.

A 80-as évekig minden esztendőben bemutatkozott a Csongrádi Művésztelep alkotógárdája, 2015. októberében ünnepeltük megalakulásuk 40. évfordulóját, kollektív tárlattal, találkozóval.

Évente 12-13 időszaki kiállítást rendezünk, bemutatva a kortárs képzőművészet műfaji sokrétűségét. Rendszeresen ismétlődő programok pl. a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak munkakiállítása (művésztelepi gyakorlatuk eredményeként). Az elmúlt években a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem textil- és nyomottanyagtervező szakos hallgatói is mutatkoztak már be diplomamunkáikkal. A Plein Air Nemzetközi Alkotótábor 2015-ben 25. évfordulójával jubilált nagyszabású kollektív tárlatával.

Sikeresen szerveztünk már nemzetközi szimpóziumokat, pl. 1999-ben az első Akvarell szimpóziumot, 20 alkotóval, 21x21 Etűdök Képzőművészektől címmel.
Az elmúlt évtizedek eredményeként, az itt megforduló művészeknek is köszönhetően, kapcsolatrendszerünk folyamatosan bővült, ennek köszönhetően ma már a Csongrád Galéria széles körben ismertté vált a hazai és nemzetközi művészeti közéletben. A Galéria koncepciójában fontosnak tartja a pályakezdő, fiatal képzőművészek bemutatását. A művészeti műfajok stiláris kötöttségei nélkül teret adni az újszerű szellemi törekvéseknek. A Galéria mindenkor a szellemi értékek felmutatására törekszik, nem kereskedelmi célokra fókuszál.

 

A Városi Galéria 2011 áprilisától a Művelődési Központ földszinti tágas kiállítóterében folytatja tevékenységét (Szentháromság tér 8.).

 

Kiállítások

Felújítás 2010-2011

Hírek

Állásajánlat | Takarító!

Állásajánlat | Művelődés szervező!

Adventi programok

Mikulásház megnyitó

László Imre emléknap

Projekt833 alkotótábor zárókiállítás

Megemlékezés - Aradi vértanúk

Borfesztivál

Mandala műhely

Rúzsa Magdi koncert